Murarka ogrodowa - System BioDar
Galeria Selekcja kokonów - poradnik
DE EN
BioDar
  • Gospodarstwo kulturowe
  • Dr inż. Stanisław Flaga
  • Wydawnictwo
  • Dorota Flaga

Ananas Jaśniepański

Odmiana letnia, bardzo plenna, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji i użytku kuchennego (doskonała na szarlotki, kompoty, dżemy i do przerobu razem z aronią, z którą dojrzewa równocześnie), wytrzymała na mróz, odporna na parcha i mączniaka jabłoni. Drzewa rosną silnie, tworzą korony kulisto-spłaszczone, średnio zagęszczone, o sztywnych pędach, kwitną wcześnie. W okres owocowania wchodzą wcześnie, owocują zwykle corocznie, początkowo niezbyt obficie. Owoce duże lub bardzo duże, o średnicy 9-12 cm i wadze 150-200 g, płaskostożkowate lub kulisto-stożkowate, wyrównane pod względem wielkości. Skórka gruba, gładka, tłusta, błyszcząca, barwy kremowej lub żółtej, bez rumieńca. Miąższ kremowy lub lekko żółty, zwarty, kruchy, winno-słodki, aromatyczny (aromat miły), bardzo smaczny, soczysty, słabo ciemniejący. Owoce dojrzewają w drugiej połowie lipca, dojrzałość konsumpcyjną osiągają tydzień po zbiorze, mają tendencję do sypywania się. W przechowalni można je przechować do końca września. Odmianę uprawia się dla bardzo dużych, wczesnych i smacznych owoców. Z uwagi na swoje walory przyrodnicze, kulturowe i użytkowe powinna znaleźć powszechne zastosowanie na działkach, w ogrodach przydomowych i nasadzeniach kulturowych (sady przydworskie, gospodarstwa ekologiczne).

BioDar.com.pl © Wszelka treść zawarta na stronie jest własnością jej autorów. Zabrania się kopiowania bez zgody autora.
Webmaster