Boikovo
Odmiana zimowa, corocznie bardzo plenna, o koronie kulistej i słabym wzroście. Drzewo i liście odporne na choroby grzybowe. Owoc duży kulistostożkowaty, szeroko-żebrowany na przekroju asymetryczny, o nierównym kształcie i przeznaczeniu ogólnoużytkowym (stosowany do celów kulinarnych, na przetwory i do bezpośredniej konsumpcji). Skórka gładka, błyszcząca, półtłusta, o ubarwieniu żółto-białym. Przebarwienia mało wyraźne (od strony nasłonecznionej rozmyty czerwonawy rumieniec). Miąższ białawy, twardy, drobnoziarnisty, winnosłodki, o smaku przyjemnym. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w połowie października, w tradycyjnych warunkach przechowują się do początku kwietnia, a w chłodni nawet do połowy maja. Odmiana dostosowana do uprawy ekstensywnej, przeznaczona do sadów górskich. Ceniona z uwagi na owoce duże, posiadające znaczną wytrzymałość podczas przechowania.
