Murarka ogrodowa - System BioDar
Galeria Selekcja kokonów - poradnik
DE EN
BioDar
  • Gospodarstwo kulturowe
  • Dr inż. Stanisław Flaga
  • Wydawnictwo
  • Dorota Flaga

Boskoop Szary (Piękna z Boskoop)

Odmiana zimowa, bardzo plenna, przeznaczona do konsumpcji i użytku kuchennego (doskonała na szarlotki, kompoty, musy, dżemy i susz), bardzo odporna na choroby (parch, mączniak, zaraza ogniowa, zgnilizny) i szkodniki, wrażliwa na mróz. Uprawiana na podkładkach silnie rosnących tworzy drzewa ogromne, o rozbudowanej wysokokulistej i gęstej koronie W okres owocowania wchodzi średniowcześnie, na podkładkach półkarłowych owocuje obficie, corocznie. Najlepiej udaje się na południu Polski, gdzie jest odmianą o bardzo wysokim procencie jabłek wyboru ekstra (86-94%), bardzo dużej zawartości cukrów (ok. 12, 5%) i wysokiej zawartości suchej masy (16%) oraz średniej zawartości witaminy C (ok. 16 mg/100 g owocu), średniowrażliwą na mróz. Owoc dość duży lub duży, o masie około 170 g, kulistospłaszczony, lekko żebrowany. Skórka gruba, twarda, mało błyszcząca, szorstka, złotożółta lub żółto-brunatna, wyjątkowo zarumieniona ciemno-czerwonym rumieńcem, mocno ordzawiona. Miąższ białokremowy lub jasnożółty, gruboziarnisty, kruchy, stosunkowo ścisły, dość soczysty, o smaku renetowatym, słodko-kwaśnym do kwaśnego (posmaku korzennym), silnie aromatyczny. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie października, do konsumpcji nadają się w grudniu, w chłodni wytrzymują do kwietnia, Odmiana uprawiana dla bardzo dużych i smacznych owoców. Nadaje się do sadów ekstensywnych. Wymaga gleb ciężkich, żyznych i klimatu wilgotnego.

BioDar.com.pl © Wszelka treść zawarta na stronie jest własnością jej autorów. Zabrania się kopiowania bez zgody autora.
Webmaster