Moskale
Odmiana jesienna, bardzo plenna, głównie przerobowa ( dobra na surówki, sałatki, kompoty, musy, dżemy i susz), odporna na parcha i mączniaka jabłoni, bardzo wcześnie wchodzi w owocowanie, owocuje regularnie, corocznie. Drzewa tworzą koronę luźną, przewieszoną, kwitną wcześnie. Owoce szczególnie duże (o średnicy powyżej 11 cm) i masie 300-390 g, spłaszczone, po stronie kielicha wyraźnie ukośnie ścięte, nieregularne, jednostronnie rozwinięte, wyrównane pod względem wielkości, z małą tendencją do opadania. Skórka dość gruba, gładka, prawie pozbawiona woskowiny. Zabarwienie zasadnicze najpierw ciemno zielone, później zielono-żółtawe. Rumieniec rozmyty, słaby pokrywający nasłonecznioną część owocu, koloru łososiowo-różowego lub ceglasto-pomarańczowego. Ordzawienie bardzo małe, widoczne jedynie przy szypułce. Miąższ zielonkawożółtawy, gruboziarnisty, mniej soczysty. Smak owoców słodki z kwasem prawie zamaskowanym. Owoce pozbawione zupełnie lub prawie zupełnie aromatu. Nadają się do zbioru pod koniec października, w zimnej piwnicy przechowują się do końca stycznia. Odmiana uprawiana dla bardzo dużych i zdrowych owoców. Z uwagi na swoje walory przyrodnicze i użytkowe powinna być wykorzystana w gospodarstwach ekologicznych i nasadzeniach kulturowych (sady przydworskie).
