Murarka ogrodowa - System BioDar
Galeria Selekcja kokonów - poradnik
DE EN
BioDar
  • Gospodarstwo kulturowe
  • Dr inż. Stanisław Flaga
  • Wydawnictwo
  • Dorota Flaga

Pepina

Odmiana jesienno-zimowa, bardzo plenna, ogólnoużytkowa (głównie jednak przetwórcza), odporna na parcha i mączniaka jabłoni, na mróz mało podatna. Drzewa tworzą korony kulisto-spłaszczone, owocują regularnie, corocznie. Owoce średniej wielkości (o średnicy 7,5-9 cm) i wadze 200-220 g, kulistospłaszczone, wyrównane pod względem wielkości. Skórka cienka, gładka, pokryta woskowiną. Zabarwienie zasadnicze zielonawo-żółtawe. Rumieniec rozmyty, koloru łososiowo-różowego, pokrywający część owocu. Ordzawienie raczej małe, rozchodzące się promieniście. Miąższ zielonkawo-kremowy, miękki, bez wyczuwalnej ziarnistości, lub drobnoziarnisty, mniej soczysty, wyraźnie ciężki, lekko słodki, prawie bez aromatu. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie października, przed zbiorem opadają umiarkowanie i późno. Odmiana uprawiana dla owoców dużych, zdrowych dobrze się przechowujących (nawet do marca). Z uwagi na swoje walory przyrodnicze i użytkowe powinna być wykorzystana w gospodarstwach ekologicznych, nasadzeniach kulturowych (sady przydworskie).

BioDar.com.pl © Wszelka treść zawarta na stronie jest własnością jej autorów. Zabrania się kopiowania bez zgody autora.
Webmaster