Murarka ogrodowa - System BioDar
Galeria Selekcja kokonów - poradnik
DE EN
BioDar
  • Gospodarstwo kulturowe
  • Dr inż. Stanisław Flaga
  • Pracownia
  • Ryszard Flaga
  • Wydawnictwo
  • Dorota Flaga

Reneta (Drwinka)

Odmiana jesienna, plenna, ogólnoużytkowa (deserowa, przetwórcza), odporna na parcha i mączniaka, średnio podatna na zgnilizny atakujące owoce, o średniej wytrzymałości na mróz. Drzewa tworzą korony szeroko-rozłożyste, późno wchodzą w owocowanie. Owoce bardzo duże, o średnicy 7-9,5 cm i wadze 230-280 g, kulistospłaszczone, wyrównane pod względem wielkości, na przekroju symetryczne, koloru złotożółtego, z czerwonymi cętkami, bez żeber. Miąższ zwięzły, kruchy, gruboziarnisty, mniej soczysty, słodki lub winnosłodki (renetowaty), o smaku przeciętnym i delikatnym zapachu, z lekką tendencją do ciemnienia. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada w drugiej połowie września (około 20 września), a konsumpcyjna tydzień po zbiorze. Owoce przed zbiorem mają tendencję do osypywania się. W chłodni można je przechować do połowy listopada. Odmiana dostosowana do uprawy ekstensywnej, przeznaczona do sadów górskich. W dobrych warunkach owocuje regularnie, corocznie, ale mniej obficie. Owoce posiadają wysoką zawartość suchej masy (około 16%). Odmianę uprawia się dla bardzo dużych i ładnie zabarwionych owoców. Z uwagi na swoje walory kulturowe i użytkowe powinna znaleźć szerokie zastosowanie w gospodarstwach ekologicznych i sady przydworskich.

BioDar.com.pl © Wszelka treść zawarta na stronie jest własnością jej autorów. Zabrania się kopiowania bez zgody autora.
Webmaster