Reneta (Drwinka)
Odmiana jesienna, plenna, ogólnoużytkowa (deserowa, przetwórcza), odporna na parcha i mączniaka, średnio podatna na zgnilizny atakujące owoce, o średniej wytrzymałości na mróz. Drzewa tworzą korony szeroko-rozłożyste, późno wchodzą w owocowanie. Owoce bardzo duże, o średnicy 7-9,5 cm i wadze 230-280 g, kulistospłaszczone, wyrównane pod względem wielkości, na przekroju symetryczne, koloru złotożółtego, z czerwonymi cętkami, bez żeber. Miąższ zwięzły, kruchy, gruboziarnisty, mniej soczysty, słodki lub winnosłodki (renetowaty), o smaku przeciętnym i delikatnym zapachu, z lekką tendencją do ciemnienia. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada w drugiej połowie września (około 20 września), a konsumpcyjna tydzień po zbiorze. Owoce przed zbiorem mają tendencję do osypywania się. W chłodni można je przechować do połowy listopada. Odmiana dostosowana do uprawy ekstensywnej, przeznaczona do sadów górskich. W dobrych warunkach owocuje regularnie, corocznie, ale mniej obficie. Owoce posiadają wysoką zawartość suchej masy (około 16%). Odmianę uprawia się dla bardzo dużych i ładnie zabarwionych owoców. Z uwagi na swoje walory kulturowe i użytkowe powinna znaleźć szerokie zastosowanie w gospodarstwach ekologicznych i sady przydworskich.
