Murarka ogrodowa - System BioDar
Galeria Selekcja kokonów - poradnik
DE EN
BioDar
  • Gospodarstwo kulturowe
  • Dr inż. Stanisław Flaga
  • Wydawnictwo
  • Dorota Flaga

Reneta Kulona

Odmiana jesienno-zimowa, plenna, głównie przerobowa (nadaje się na kompoty, dżemy i susz), odporna na parcha i mączniaka, nieznacznie podlega brunatnej zgniliźnie, średnio wytrzymała na mróz. W okres owocowania wchodzi późno. Drzewa tworzą korony wysokie, kuliste. Owoce zwykle duże i symetryczne. Żebra szerokie, grube, słabo zaznaczone. Skórka dość gruba, zwykle nieco szorstka (sucha), jednobarwna, zielono-żółta, wyjątkowo zarumieniona, prawie w całości pokryta rdzawą siateczką. Miąższ biało-zielonkawy lub żółtawy, nieco zwięzły, aromatyczny. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada w pierwszej połowie października, a konsumpcyjna od listopada. Owoce przed zbiorem mają tendencję do osypywania się. W chłodni można je przechować do lutego. Reneta Kulona jest odmianą dostosowaną do uprawy ekstensywnej, przeznaczoną do sadów górskich. Owoce posiadają wysoką zawartość suchej masy (około 15%) i dużą zawartość witaminy C (ok. 20 mg/100 g owocu).

BioDar.com.pl © Wszelka treść zawarta na stronie jest własnością jej autorów. Zabrania się kopiowania bez zgody autora.
Webmaster