Murarka ogrodowa - System BioDar
Galeria Selekcja kokonów - poradnik
DE EN
BioDar
  • Gospodarstwo kulturowe
  • Dr inż. Stanisław Flaga
  • Wydawnictwo
  • Dorota Flaga

Reneta (Rabsztyn)

Odmiana zimowa, plenna, ogólnoużytkowa (deserowa, przetwórcza), odporna na parcha i mączniaka, mało wrażliwa na mróz. Owoce średnie lub duże (o średnicy 7,5-9,0 cm), dość wyrównane pod względem wielkości, płaskostożkowate, nieregularne (trochę jednostronnie rozwinięte). Skórka owocu gruba, prawie pozbawiona woskowiny, zielonożółta. Rumieniec czerwonokarminowy, rozmyty, w pobliżu zagłębienia szypułkowego delikatnie prążkowany, pokrywający owoc prawie w całości. Przetchlinki nieliczne, ale bardzo duże, skorkowaciałe, nieregularne, dotykiem słabo wyczuwalne. Ordzawienie w postaci kilku długich smug wychodzących z zagłębienia szypułkowego. Miąższ zielonkawy, bez tendencji do ciemnienia, zwięzły, gruboziarnisty, mniej soczysty, słodki lub winnosłodki (renetowaty), prawie bez aromatu. Owoce zdrowe, bez parcha i bez oznak chorób fizjologicznych, przechowują się końca stycznia. Drzewa tej nadają się głównie do gospodarstw ekologicznych. Mogą stanowić także cenny składnik zadrzewień kulturowych.

BioDar.com.pl © Wszelka treść zawarta na stronie jest własnością jej autorów. Zabrania się kopiowania bez zgody autora.
Webmaster