Reneta Złota (Królowa Renet)
Odmiana jesienno-zimowa, plenna, nadaje się do bezpośredniego spożycia i na przetwory, na mróz niezbyt wytrzymała, na choroby mało podatna. Drzewa rosną umiarkowanie silnie, tworzą szerokie, odwrotnie stożkowate korony. W owocowanie wchodzą wcześnie, plonują obficie, ale przemiennie. Wymagają dobrych gleb (na glebach słabszych część owoców opada przed zbiorem). Odmiana rodzi owoce duże lub średniej wielkości (100-150 g), kulisto-stożkowate lub prawie kuliste, o cienkiej złotożółtej skórce, w znacznej części pokryte pomarańczowoczerwonym, niezbyt mocnym rumieńcem. Miąższ owoców białawożółtawy, zwięzły, kruchy, średnio soczysty, winnokwaskowaty, z korzennym aromatem, smaczny. Owoce nadają się do zbioru w drugiej połowie września i dają się przechować do końca grudnia. Ze względu na nierównomierne dojrzewanie powinno się przeprowadzać przynajmniej dwukrotny zbiór. Posiadają wysoką zawartość witaminy C (ok. 25 mg/100 g owocu). Z uwagi na swoje walory przyrodnicze, kulturowe i użytkowe odmiana powinna znaleźć szerokie zastosowanie w gospodarstwach ekologicznych, ogrodach przydomowych i nasadzeniach kulturowych (sady przydworskie).
