Szwedka
Odmiana zimowa, plenna, przeznaczona do użytku kuchennego i bezpośredniej konsumpcji (dobra na surówki, sałatki, dżem, susz), odporna na parcha i mączniaka, dość wytrzyma na mróz. Drzewa rosną silnie, tworzą korony kulistospłaszczone, są podatne na raka drzew owocowych, w owocowanie wchodzą niezbyt wcześnie, na dobrym stanowisku plonują corocznie. Owoc średni lub duży, kulisty lub lekko wydłużony, bez żeber, na przekroju symetryczny. Skórka średniej grubości, twarda, szorstka, mało błyszcząca, zielono-brunatna. Miąższ ścisły, kruchy, jasnożółty, dość soczysty, o smaku kwaskowatym i nieznacznym aromacie. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w połowie października, a konsumpcyjną ? w grudniu, w zwykłych warunkach przechowują się dobrze do końca marca. Odmiana posiada mniejsze znaczenie z uwagi na wysoką podatność na raka drzew owocowych.
