Murarka ogrodowa - System BioDar
Galeria Selekcja kokonów - poradnik
DE EN
BioDar
  • Gospodarstwo kulturowe
  • Dr inż. Stanisław Flaga
  • Wydawnictwo
  • Dorota Flaga

Ananas Berżenicki

Odmiana późnoletnia, bardzo plenna, typowo deserowa, wytrzymała na mróz, odporna na parcha i mączniaka jabłoni. Drzewa rosną silnie, tworzą korony kuliste lub lekko spłaszczone, średnio zagęszczone, o sztywnych pędach. W okres owocowania wchodzą późno (owocowanie można przyspieszyć, podobnie, jak zmniejszyć rozmiary drzewa przez szczepienie na podkładkach karłowych), owocują zwykle corocznie, początkowo niezbyt obficie. Owoce duże lub bardzo duże, o średnicy 9-11 cm i wadze 120-180 g, płaskostożkowate lub kulisto-stożkowate, lekko zwężone ku kielichowi, czasem po stronie kielicha nieco ukośnie ścięte i trochę jednostronnie rozwinięte, wyrównane pod względem wielkości. Skórka gruba, gładka, błyszcząca, barwy zielonkawożółtej lub kredowo-białej, pokryta delikatnym, rozmytym, różowym rumieńcem. Miąższ najpierw zielonkawobiaławy, później żółtawo-biały lub kremowy, zwarty, kruchy, winno-słodki, lekko aromatyczny (aromat miły), bardzo smaczny, po dojrzeniu mało soczysty, bardzo miękki. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w pierwszej połowie sierpnia, a konsumpcyjną ? około 20 VIII, w pełni dojrzałe masowo opadają (powinny być zbierane nieco wcześniej). W przechowalni można je przechować do końca września. Odmiana uprawiana dla bardzo dużych i smacznych owoców. Z uwagi na swoje walory przyrodnicze, kulturowe i użytkowe powinna znaleźć szerokie zastosowanie na działkach, w ogrodach przydomowych i nasadzeniach kulturowych (sady przydworskie, gospodarstwa ekologiczne).

BioDar.com.pl © Wszelka treść zawarta na stronie jest własnością jej autorów. Zabrania się kopiowania bez zgody autora.
Webmaster