Murarka ogrodowa - System BioDar
Galeria Selekcja kokonów - poradnik
DE EN
BioDar
  • Gospodarstwo kulturowe
  • Dr inż. Stanisław Flaga
  • Wydawnictwo
  • Dorota Flaga

Oliwka Żółta (Oliwka Inflancka)

Odmiana plenna, ogólnoużytkowa, odporna na parcha, nieco wrażliwa na mączniaka i zgnilizny, mało wybredna co do gleby, bardzo wytrzymała na mróz. Drzewo rośnie początkowo silnie, osiąga jednak średnie rozmiary. Starsza korona przybiera kształt szerokostożkowaty, z dużą liczbą gałęzi widłowato rozgałęzionych. Na terenach wilgotnych lub na glebach ciężkich i zwięzłych młode drzewa ulegają zgorzeli kory i rakowi. W okres owocowania wchodzą bardzo wcześnie, plonują obficie, ale przemiennie. W pierwszych latach owoce są duże, w miarę starzenia się drzew i przemiennego owocowania nadmiernie drobnieją. Z tego względu wymagają przerzedzania. Owoce są średniej wielkości lub małe (100-120 g), kulistostożkowate, lekko żebrowane, czasami z charakterystyczną krawędzią (z jednym żebrem silniej wykształconym i przechodzącym w postaci kantu przez cały owoc). Skórka gładka, cienka, początkowo jasnozielonkawożółta, w miarę dojrzewania białawożółta lub żółta (drobne owoce nie zmieniają zielonawego zabarwienia), bez rumieńca. Miąższ owoców zielonkawobiały lub biały, drobnoziarnisty, kruchy, bardzo delikatny, soczysty, aromatyczny, początkowo wyraźnie kwaskowaty, a w pełnej dojrzałości słodkokwaskowaty, dość smaczny. Owoce dojrzewają od połowy lipca do początku sierpnia, dojrzałość konsumpcyjną osiągają kilka dni później, Mogą być wykorzystane do bezpośredniego spożycia i na przetwory (bardzo dobre na kompoty i mus). Odmiana wymaga silnego cięcia i obfitego nawożenia.

BioDar.com.pl © Wszelka treść zawarta na stronie jest własnością jej autorów. Zabrania się kopiowania bez zgody autora.
Webmaster