Murarka ogrodowa - System BioDar
Galeria Selekcja kokonów - poradnik
DE EN
BioDar
  • Gospodarstwo kulturowe
  • Dr inż. Stanisław Flaga
  • Wydawnictwo
  • Dorota Flaga

Reneta Ananasowa

Odmiana jesienna, plenna, przeznaczona do konsumpcji i użytku kuchennego, na parcha mało wrażliwa, na mróz średnio wytrzymała. Drzewa rosną bardzo silnie, tworzą rozległe i wysokie korony, początkowo wzniesione, później kulisto-spłaszczone, o mocnych, grubych konarach z licznymi krótkopędami. Późno wchodzą w owocowanie. Na dobrym stanowisku plonują regularnie, corocznie lub z małą tendencją do przemienności. Owoce średnie lub duże, regularne, bez żeber, symetryczne, o wysokiej zawartości witaminy C (ok. 21 mg/100 g owocu). Skórka jednobarwna, żółta, gładka, błyszcząca, nieordzawiona lub ordzawiona nieznacznie w pobliżu szypułki. Miąższ żółtawy, nieco zwięzły, zwykle soczysty, wyraźnie renetowaty, bardzo smaczny i bardzo aromatyczny. Dojrzałość zbiorcza owoców przypada w pierwszej połowie września, a konsumpcyjna tydzień później. Owoce przed zbiorem mają tendencję do osypywania się. W chłodni można je przechować do grudnia. Odmiana uprawiana dla dużych i bardzo smacznych owoców. Z uwagi na swoje walory przyrodnicze, kulturowe i użytkowe powinna znaleźć szerokie zastosowanie na działkach, w ogrodach przydomowych i nasadzeniach kulturowych (sady przydworskie, gospodarstwa ekologiczne).

BioDar.com.pl © Wszelka treść zawarta na stronie jest własnością jej autorów. Zabrania się kopiowania bez zgody autora.
Webmaster