Reneta Mulhauptova
Odmiana zimowa, bardzo plenna (wymaga przerzedzania zawiązków), mało wrażliwa na parcha i inne choroby, o koronie kulistej i słabym wzroście. Owoc średniej wielkości, kulistostożkowaty, symetryczny, wyrównany. Skórka gładka, gruba, nieco błyszcząca, na początku jasnozielona, później żółto-zielona pokryta ciemno-czerwonym rumieńcem. Na powierzchni widoczne są bardzo wyraźne przebarwienia. Szypułka krótka, umieszczona w płytkim, ordzawionym, zagłębieniu szypułkowym. Miąższ biały do zielonkawego, bardzo soczysty, stosunkowo ścisły, o smaku winno-słodkim. Owoce dojrzewają w połowie października, do konsumpcji nadają się w grudniu, w zimnej piwnicy przechowują się do kwietnia, podczas przechowania nie więdną, transport znoszą dobrze. Odmiana uprawiana dla pięknie wybarwionych owoców i łatwego przechowania do późnej wiosny, przeznaczona do rejonów chłodniejszych.
